Του Κυριάκου Δημητροκάλλη
Strategic Marketing Planning
D.P.M. Agency
Πολλοί οι μύθοι και οι πραγματικότητες για την χρησιμότητα και κυρίως την πρακτική αποδοτικότητα των Pop Ups στο eCommerce περιβάλλον .
Ενοχλούν περισσότερο απο το πρακτικό αποτέλεσμα σε conversing? Είναι must-to-exist σε κάθε e-shop? Αποτελούν τον βασικό τρόπο για news lettering leads?
Οκ…ας βαλουμε τα πράγματα στην θέση τους: Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Αυτό εξαρτάται απο τις προσωπικές σας επιλογές .
Τα Must( ή Must not), ενός Pop-Up που περιγράφουμε παρακάτω, αποτελούν εμπειρίες πελατών και συνεργατών της ομάδας του D.P.M. Agency και θα περιμένουμε απο εσάς σχόλια και γιατί όχι, …διαφωνίες σας!
Must( ή Must not), ενός Pop-Up
1.Μια πρόταση που να ”Αξίζει τον Κόπο”
Με λίγα λόγια, αν ένα pop-up σας εμποδίζει να βγείτε απο μια σελίδα, τουλάχιστον ας αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε, έστω και στιγμιαία μαζί του. Ακριβώς επειδή θα σας ανακοινώνει κάτι που ενδιαφέρει ΕΣΑΣ και όχι την εταιρία ή το ηλεκτρονικό κατάστημα. Τα μηνύματα αυτά ΠΡΕΠΕΙ να δείχνουν και να είναι πελατοκεντρικά και να λειτουργούν σαν τον υπάλληλο του καταστήματος που λέει μια τελευταία κουβέντα στον πελάτη που φεύγει και δεν εχει αγοράσει!
2. Μια επιπλέον μικρή επεξήγηση στο ”Γιατί να ασχοληθώ”
Η υπερβολικά λιτή επεξήγηση στο template ενός pop-up, τύπου ”Εγγραφείτε και θα κερδίσετε 10%”, δείχνει πιεστική και άστοχη, εφόσον δεν διευκρινίζει το προιόν και την διάρκεια της προσφοράς. Φανταστείτε τον πωλητή να ανακοινώνει στον πελάτη, ΑΜΕΣΩΣ αφού μπει στο κατάστημα ”καλημέρα σας έχετε 10% έκπτωση”, χωρίς καμία επιπλέον άμεση συνοδευτική πληροφορία.
3. Μην ζητάτε υπερβολικές πληροφοριες
Ας υποθέσουμε ότι τελικά σας ενδιαφέρει μια υπηρεσία και θα θέλατε να την δοκιμάσετε.
Αν το περιεχόμενο του pop-up, που ανακοινώνει την δυνατότητα free 15 days testing use, σας ζητάει λεπτομέρειες…συμβολαιογράφου(!), τότε αναμφίβολα θα χαμογελάσετε και δεν θα “ξαναπατήσετε” στον συγκεκριμένο ιστοχώρο. Make it simple! Ένα όνομα και ενα email είναι αρκετά.
Σκεφτείτε ότι: με αυτά τα στοιχεία μόνο, ένας ξένος μόλις σας συστήθηκε και σας δίνει το δικαίωμα να επικοινωνείτε μαζίτου!
4. Διευκολύνετε την δυνατότητα απαλλαγής απο το Pop-Up
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι σε κάποια sites τα pop-ups όταν εμφανιστούν….απλά δεν εξαφανίζονται.
Εκτός του ότι αποκόπτουν τον επισκέπτη απο τη δυνατότητα πλοήγησης και σε άλλες σελίδες, επιμένουν να μην φεύγουν απο μπροστά μας, αν δεν τους δώσουμε αυτο που θέλουν.
Το κυριότερο δε, χωρίς να παρέχουν κάποια δυνατότητα απεμπλοκής !
Διευκολύνετε τη δυνατότητα κατάργησης του pop-up μηνύματος απο το χρήστη, με ένα Χ σε κάποια απο τις γωνίες του ή ακόμα και με ένα ευγενικό κουμπί μέσα στο template.
5. Εντυπωσιακό template
Ομολογουμένως, το pop-up έρχετε εκεί που δεν το περιμένουμε. Αυτό σημαίνει ότι, στιγμιαία τουλάχιστον, μας ενοχλεί γιατί μας διακόπτει. Ας το κάνουμε λοιπόν γραφιστικά ευχάριστο, ας του δώσουμε μια διάθεση χιούμορ, ή παραπομπής σε άλλη εποχή, ή χρήση μιας όμορφης εικαστικής φωτογραφίας. Με λίγα λόγια , ας κάνουμε ευχάριστη για τον χρήστη αυτή την διακοπή, ακόμα και αν ΔΕΝ ικανοποιήσει το περιχόμενο του pop-up.
Tουλάχιστον θα φύγει απο την σελίδα μας με καλή διάθεση.
Ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές να σας βοηθήσουν στο αποδοτικότερο και πιο στοχευμένο ”στήσιμο” των μηνυμάτων pop-ups του e-shop σας και όχι μόνο.
Θα χαρούμε να μας στείλετε τις παρατηρήσεις σας.
Κυριάκος Δημητροκάλλης
Strategic Marketing Planning
D.P.M. Agency
www.dpm-agency.gr
Σταδίου 7,
10562 Σύνταγμα
Leave A Comment